Kesuburan, Set Kesihatan, Testimoni, Tips, Uncategorized

PCOS Boleh Hamil Dengan Ikhtiar Wanita Ini, Alhamdulillah

Satu kebimbangan pada wanita yang disahkan menghidap Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS) adalah ADAKAH PENGHIDAP PCOS BOLEH HAMIL?

Wanita yang mengalami Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS) lazimnya mengalami kesukaran untuk hamil.

Tetapi ada juga wanita yang mempunyai sindrom ini berupaya hamil secara semula jadi tanpa bantuan rawatan kesuburan.

PCOS terjadi apabila keadaan kilang telur atau ovari seseorang wanita menjadi bengkak disebabkan benih terperangkap di dalamnya dan tidak boleh menetas pada waktu subur. Ovari yang membengkak itu menyebabkan berlaku masalah kesuburan dan gangguan kitaran haid.

Ramai dalam kalangan penghidap PCOS mengalami masalah tidak datang haid untuk jangka waktu panjang. Ada pula yang mengalami perdarahan haid yang sangat banyak atau berpanjangan.

Punca sebenar berlakunya PCOS tidak dapat dikenal pasti namun genetik mungkin salah satu faktornya.

Saya ingin kongsikan kisah bagaimana WANITA PCOS INI BERJAYA HAMIL

Kisah saya dengan shaklee bermula dari tahun 2013 lagi.. Tapi set yang sangat terkesan pada saya ialah set ikhtiar hamil yang saya ambil selepas saya bernikah.

Kisahnya bermula bila lebih dari 48 hari selepas nikah saya tak period. Mulanya dah gembira kononnya hamil. Tapi bila buat ujian kehamilan keputusannya negatif..Lebih dari 10 ujian saya cuba.Dari murah hingga lah mahal..Pertama kalikan teruja lebih.

Selepas mendapat pandangan dari rakan sekerja, mereka cadangkan saya cuba buat pemeriksaan doktor pakar sakit puan.Beberapa ujian di jalankan antaranya ujian ultrasound dan ujian darah.

Hasil daripada kedua-duanya mengesahkan saya mendalami Polysistic ovarian cyst (pcos) dimana punca utama daripada berat badan yang meningkat secara tiba-tiba yang mengganggu hormon di dalam badan.

Lebih hormon luteinising (LH) dihasilkan berbanding hormon perangsang folikel (FSH), yang menyebabkan folikel-folikel pada ovari menghasilkan lebih banyak hormon testosteron (hormon lelaki) berbanding hormon wanita iaitu estrogen.

Kelenjar adrenal juga mula meningkatkan penghasilkan testosteron.Terlalu banyak testosteron menghalang ovulasi, di samping simptom-simptom lain yang berkaitan dengan sindrom ini.

Estrogen masih lagi dihasilkan, tetapi oleh kerana folikel-folikel yang dihasilkan tidak mencapai tahap kematangan yang mencukupi sewaktu progesteron mula meningkat, ia menyebabkan wanita yang mengalami PCOS akan mendapati mereka kekurangan hormon progesteron.Sekaligus sukar untuk hamil.

Doktor mensarankan saya untuk mengambil ubat bagi membetulkan semula hormon dalam badan. Tapi salah satu akibatnya period takkan datang selagi ubat itu di ambil. Selain itu doktor juga mensarankan saya mula menjaga makan juga bersenam secara berkala.

Disebabkan oleh ubat itu akan memberi kesan sampingan lain, saya cuba berikhtiar dengan set kesuburan shaklee. Alhamdulillah berkat usaha dengan Shaklee dan juga, menjaga makan kebetulan bulan puasa masa itu saya berjaya menurunkan berat badan sebanyak 5kg.

Usaha yang tidak putus asa disamping berdoa semoga dipermudahkan semuanya.. 2 minggu selepas raya result ujian kehamilan saya positif.Kalau ikutkan tak habis lagi set kehamilan yang saya ambil tu saya sambung makan sepanjang tempoh hamil.

Syukur Alhamdulillah wanita ini berjaya hamil dengan ikhtiarnya. Tiada yang mustahil dengan izinNya selagi kita hendak berusaha dan tidak putus doa.

Pada mereka yang mengalami masalah yang sama, jaga kesihatan, jalani pemeriksaan dari masa ke semasa. Ramai wanita yang takut untuk buat check up. Takut untuk tahu kebenaran tetapi sebenarnya itulah yang lebih baik. Lebih awal dapat dikesan lebih awal dapatkan rawatan peluang untuk baik lebih mudah.

Pada mereka yang mengalami PCOS dan ingin berikhtiar seperti puan ini, boleh hubungi saya. InsyaAllah saya akan guide dengan yang terbaik.

Jadual makan terbaik akan diberikan eksklusif buat customer tiniebadri.com. Hubungi:

Tinie Badri

ID : 927505

(Coordinator)

Pengguna tegar produk Shaklee sejak 2013.

Founder team SHAKLEE GREAT WARRIOR

Aktif sebagai Pengedar Shaklee di Malaysia sejak 2013 hingga sekarang.

Berpusat di Tg Malim, Manjung Perak dan Selayang.

SMS/Whatsapp/Call : 012-2812952


POSTAGE SELURUH MALAYSIA INDONESIA SINGAPORE BRUNEI

Tagged , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *