Ibu Berpantang, Ibu Hamil, Set Kesihatan, Testimoni

Mengatasi Sembelit Untuk Ibu Berpantang Supaya Tak Takut Semasa Meneran

Bagi ibu yang dalam berpantang yang sembelit dan susah nak berak(buang air besar) tentunya satu kerisauan bila perut terasa hendak ke tandas.

Samada bersalin secara normal atau pun pembedahan perasaan risau nak ke tandas tu sama je bila kena sembelit. Tambahan bagi yang bersalin normal luka masih tak baik, takut betul rasa nak teran kan. Yang bersalin secara pembedahan juga terasa tak kuat untuk meneran. Bila najis keras memang susah untuk keluar dan adakala ibu-ibu ni cakap sampai kena korek pulak. Siksanya la kan.

Tambah tak selesa kita duduk lama nak tunggu membuang sedangkan bayi kat luar dah menangis teriak teriak dah nak kan ibu di sisi.

TIPS HILANGKAN SEMBELIT IBU BERPANTANG

Jadi pada ibu-ibu yang ada masalah sembelit ketika dalam berpantang saya ingin kongsikan beberapa tips dan cara untuk mengelak masalah ini.

1. Makan makanan yang SEIMBANG

Pastikan ibu ibu ambil makanan yang seimbang dari segi karbohidrat, protein dan paling penting serat. Ambil sayur dan buah pada setiap kali hidangan.

2. Ambil air minuman kosong yang secukupnya

Jangan terlalu ikut panduan berpantang sampai takut hendak minum. Badan ibu-ibu memerlukan air tambahan pula bagi ibu-ibu yang menyusui bayi. Kekurangan air dalam badan juga menjadi faktor sembelit. Cecair akan membuat najis anda lebih lembut dan senang untuk dilepaskan

3. Bangun dari katil dan bawa berjalan secara dekat

Duduk atau berbaring untuk jangka masa yang lama akan membuatkan sembelit lebih teruk.

3. Jangan bertangguh jika terasa hendak ke tandas

Bila rasa hendak berak segeralah ke tandas, sikap bertangguh ke tandas memburukkan lagi sembelit.

4. Duduk sepenuhnya di tandas dan Jengketkan kaki sedikit

Jengketkan kaki supaya lutut kaki lebih tinggi daripada peha. Jika boleh tinggikan kaki dengan letakkan kaki di atas bangku. Letakkan siku di lutut. Kerana posisi ini yang paling ideal ketika membuanh air besar.

5. Kurangkan atau elakkan ambil minuman berkafein (kopi, air coklat)

Kafein akan membuatkan sembelit jadi lebih teruk pada sesetengah orang.

Dan ingin saya kongsikan suplemen favorite saya semasa hamil dan berpantang bagi mengelakkan sembelit iaitu PIL OSTEMATRIX. SANGAT SANGAT MEMBANTU!!

Ostematrix Membantu Masalah Sembelit

Pil Ostematrix ini bukan saja mengandungi kalsium tetapi juga magnesium dan vitamin D. Magnesium membantu meningkatkan penyerapan air diusus dan menjadikan tekstur najis kita lebih lembut, dan mudah membuang.

Bukan saja ketika berpantang kadangkala masa hamil pun kita sembelit kan. Percayalah bila anda makan Ostematrix ini bukan saja membekalkan keperluan kalsium anda tapi juga membuang air besar pun lawas. Tak payah teran-teran. Ia keluar dengan lembut je. Ambil setiap hari, membuang pun mudah setiap hari.

Sembelit ibu bersalin

Sembelit ibu berpantang

Sangat banyak khasiatnya berbanding dengan harganya yang murah.

Pada mereka yang nak dapatkan pil Ostematrix ini, anda boleh

Cara (1): Beli  secara online di laman eSell,pembayaran menggunakan Debit Kad atau Kredit Kad (klik sini).

Set ini akan dihantar terus ke alamat anda oleh pihak Shaklee (M) selepas pembayaran diterima.

Ubat sembelit ibu berpantang

Atau

Cara (2): Hubungi kami di 012-2812952 (klik dari smartphone anda), untuk kami bantu anda buat pembelian, pendaftaran ahli untuk lebih penjimatan, dan pertanyaan lanjut.

Secara Jujurnya, kami lebih recommend cara no. 2 kerana lebih jimat bila daftar sebagai ahli Shaklee.

Jadual makan terbaik akan diberikan eksklusif buat customer tiniebadri.com
.

Jaga kesihatan ye!

Salam sayang,

Tinie Badri

ID : 927505

(Coordinator)

WhatsApp ;

012-2812952

atau;

E-mail

hartini.badri@gmail.com

Pengguna tegar produk Shaklee sejak 2012.

Aktif sebagai Pengedar Shaklee di Malaysia sejak 2012 hingga sekarang.

Berpusat di Tg Malim & Manjung Perak

Servis penghantaran ‘by hand’ ke kawasan berhampiran.

Pos Laju/Gdex/Citylink ke seluruh Malaysia.

Pos ke Singapore, Brunei dan lain-lain juga disediakan.

Founder team SHAKLEE GREAT WARRIOR

Tagged ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *