Jalan-jalan Cari Makan

Sotong Bakar Besar Punyaaa di Nasi Dulang Daun Pisang Sungai Ramal

Seminggu lagi sebelum saya melahirkan baby, jadinya hari ni decide untuk jalan-jalan cari makan sambil pergi cari stroller baby. Akhir-akhir ni orang dok viral kat fb Nasi Dulang Daun Pisang Sg Ramal yang dikatakan sedap! Menu-menu yang menarik. Sentiasa penuh orang menjamu selera sampaikan kena tunggu nak dapatkan meja kosong. Saya tergoda tengok orang dok share gambar menu sotong besarnya…

Read More

Set Kesihatan, Testimoni, Vivix

Awas Darah Keluar Dari Payudara & Ketulan Ketumbuhan Simptom Barah Payudara

Darah keluar dari payudara merupakan antara simptom barah payudara. Bagaimanapun kadangkala ianya adalah tanda jangkitan. Oleh kerana itu pemeriksaaan lanjut perlu dilakukan bagi memastikan punca darah keluar dari payudara. Bagi wanita ini tak cukup dengan tanda keluar darah dari payudara, satu lagi simptom barah payudara yang mendebarkannya bilamana pemeriksaan lanjut menunjukkan ada 2 ketulan ketumbuhan di sekitar payudaranya. Mari kita…

Read More

Set Kesihatan, Testimoni, Vivix

Rahsia Luka Bersalin Cepat Sembuh & Kembali Cergas Selepas Bersalin

Bagi ibu yang baru melahirkan bayi adalah satu harapan yang besar agar luka bersalin cepat sembuh samada bersalin secara normal atau pembedahan dan badan terasa lebih cergas selepas bersalin. Perit rasanya jika luka lambat sembuh apatah lagi jika luka bersalin operation bernanah atau berair. Bukan saja beri kesan pada kesihatan ibu tapi juga pada emosi ibu sekaligus mengganggu ibu untuk…

Read More

Uncategorized

Kulit Breakout Teruk Sampai Parut Jerawat Orang Ingatkan Parut Chicken Pox

Hi semua!! Pernah tak mengalami kulit breakout teruk. Kulit rosak teruk sampaikan ada yang ingatkan tu adalah kesan parut chicken pox. Punyalah teruk keadaan kulit tu kan. Dah cuba macam-macam produk bukan makin elok tapi makin teruk kulit muka tu. Bila kulit muka teruk memang buat diri rasa down sampaikan hilang keyakinan diri. Dan inilah yang terjadi pada wanita ini.…

Read More

Info Kesihatan, Set Kesihatan

Penyakit Anxiety Disorder; Ketahui Tanda & Cara Mengatasinya

Akhir-akhir ini seringkali terdengar tentang kes Anxiety Disorder. Kebimbangan,kerisauan, panik, fobia adalah biasa bagi kebanyakan orang tetapi hanyalah sementara. Tetapi bagi sesetengah orang mereka terlalu selalu dibayangi kerisauan,kebimbangan, keresahan yang melampau sehingga menjadi sesuatu yang tidak normal dan mengganggu kehidupan harian. Tanda-tanda Anxiety Disorder ⁃ sukar tidur ⁃ Bimbang sepanjang masa ⁃ Muntah ⁃ Ketegangan otot ⁃ Rasa kebas-kebas ⁃…

Read More

Info Kesihatan

Pengalaman Cucuk Dexa Kali Pertama

Assalamualaikum. Hari ni dalam sejarah pertama kali kena cucuk Dexa. Dua kelahiran sebelum ni pun czer tapi tak pernah kena cucuk. Tapi yelah dah lama kan, anak kedua pun dah 7tahun jadi mungkin prosedur pun dah lain. Pagi tadi saya ada check up dengan doktor pakar O&G di Hospital tempat saya nak bersalin nanti. Nak dapatkan tarikh untuk bersalin operation.…

Read More

Kulit, Set Kesihatan, Testimoni

Eczema Kronik Berbelas Tahun Pulih, Kulit Makin Licin

Eczema Kronik atau Penyakit atopik dermatitis (eczema) seringkali dikaitkan dengan faktor keturunan dan alahan. Ia adalah penyakit radang kulit yang menyebabkan rasa gatal yang teruk serta boleh mengganggu kualiti tidur dan kehidupan seharian. Antara tanda-tanda penyakit atopik ekzema ini termasuklah keadaan kulit yang kering, merah dan kelihatan bersisik. Ianya bertambah teruk apabila digaru berulang kali. Kita ikuti kisah pengalaman menghadapi…

Read More

Kesuburan, Set Kesihatan

Meningkatkan Kesuburan Air Mani (Sperma) Lelaki

Masalah kesuburan bukanlah masalah isteri sahaja. Adakala tanpa disedari ianya berpunca daripada suami. Kerana itu pemeriksaan kesihatan kedua-dua pasangan harus dilakukan bagi mengenalpasti punca dan usaha untuk hamil haruslah dari kedua-dua belah pihak. Masalah pada sperma menjadi salah satu faktor ketidaksuburan yang sering dialami pasangan suami isteri. MASALAH SPERMA TIDAK BERKUALITI Masalah sperma yang tidak berkualiti adalah seperti •  Terlalu…

Read More

Uncategorized

KAWAL TEKANAN DARAH TINGGI UNTUK ELAK PENYAKIT BUAH PINGGANG

Bila dah berusia macam-macam penyakit datang. Dan diantara yang selalu kita dengar adalah tekanan darah tinggi dan sakit tumit. Tekanan darah tinggi jika tidak dikawal boleh menjadi punca kepada masalah buah pinggang. Bagaimana nak kawal tekanan darah tinggi. Mari kita baca kisah Puan ini. Assalamualaikum.. Nama saya Arbayiah Binti Mohd Noh dan berumur 53 tahun. Saya seorang suri rumah dan…

Read More

Uncategorized

Patah Tulang Belakang, Boleh Cepat Sembuh?

Malang tidak berbau, kadangkala kemalangan berlaku dan menyebabkan patah tulang belakang atau tulang bahagian lain. Adakah boleh patah tulang cepat sembuh? Hari ini saya akan kongsikan pengalaman adik sahabat saya yang patah tulang belakang akibat kemalangan. Dalam masa sebulan tulangnya dah bercantum dan dalam masa 3bulan tak perlu lagi memakai bengkung keras. Apa rahsianya? Jom baca. Assalammualaikum..Saya Muhammad Faiz Bin…

Read More